duaal leren,
voltijds onderwijs

VOLTIJDS ENGAGEMENT

Kies voor duaal leren: de beste start voor je carrière!

Met duaal leren maak je een voltijds engagement, waarbij je praktijk en theorie perfect combineert. Je volgt 15 of 16 lesuren per week op school, afhankelijk van de graad van je opleiding, en daarnaast streef je naar minstens 28 uur per week op de werkvloer.

Het doel is om je opleiding niet alleen in de klas, maar ook in de praktijk te versterken. Je krijgt begeleiding van een trajectbegeleider bij het vinden van een passende tewerkstelling, maar je kunt ook zelf actief op zoek gaan naar een werkgever die bij je past.

Zo volg je een traject op maat dat aansluit bij jouw leer- en loopbaanwensen. Kies voor deze unieke kans en zet de eerste stap naar een succesvolle toekomst!

OPLEIDING OP MAAT

opleiding op school

De lesmomenten op school zijn verdeeld in twee belangrijke onderdelen: Algemene Vorming (AV) en Technische/Praktische Vorming (TV/PV).

Algemene Vorming (AV):
In dit gedeelte werk je met thema’s die je wegwijs maken in de maatschappij. Je ontwikkelt basisvaardigheden zoals rekenen, ICT, moderne media en taal. Je leert hoe je geld beheert, welke diensten en voorzieningen er zijn, en je raakt vertrouwd met wettelijke formaliteiten en maatschappelijke weerbaarheid. Ook besteden we aandacht aan solliciteren en arbeid. Daarnaast oefen je in de moderne vreemde talen Engels en Frans. Er is ook ruimte voor je algemeen welbevinden, groepsvorming, sport en educatieve uitstappen.

Technische/Praktische Vorming (TV/PV):
Hier kies je een richting die nauw aansluit bij je toekomstige tewerkstelling. Deze lessen zijn alternerend van opzet, wat betekent dat je zowel praktische als theoretische kennis opdoet. Tijdens je tewerkstelling pas je deze kennis verder toe en ontwikkel je jezelf in de praktijk.

opleiding naast de 2 schooldagen

Er zijn 3 mogelijkheden. Je volgt opleiding

op de werkvloer contract
min. 20 u/wk

Bij een tewerkstelling op de gewone arbeidsmarkt wordt er een OAO* (Overeenkomst Alternerende Opleiding) afgesloten met je werkgever. Dit biedt je de mogelijkheid om een maandvergoeding te ontvangen. Je loonberekening kan variëren, afhankelijk van je vooropleiding.

Je krijgt ondersteuning van een trajectbegeleider op school, die samen met de leerkracht technische/praktische vorming (TV/PV) contact houdt met jouw mentor op de werkplek. Werkervaring is cruciaal voor het behalen van getuigschriften binnen ons centrum.

De werktijden op de werkplek verschillen per sector. Voor STEM en VOEDING & HORECA-opleidingen bedraagt de werkweek 22 tot 24 uren, terwijl ECONOMIE-opleidingen 20 tot 22 uren omvatten, en MAATSCHAPPIJ & SAMENLEVING-opleidingen 22 uren.

op de werkvloer stageovereenkomst min. 12/13 u/wk

Als je nog niet over de nodige praktische vaardigheden of arbeidsattitudes beschikt, begin je in een aanloopfase. In deze fase krijg je extra vorming en doe je ervaring op op de werkvloer. Het doel is dat je na de opleiding klaar bent om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

Deze aanloopfase wordt georganiseerd door twee promotoren: vzw Groep Intro en vzw Jongerenatelier. Vanuit deze organisaties krijg je een aanloopcoach toegewezen, die je begeleidt tijdens je aangepaste traject. Je aanloopcoach houdt nauw contact met jouw trajectbegeleider op school, zodat je de beste ondersteuning krijgt.

via een aangepaste invulling op school min. 12/13 u/wk

Als je even moet wachten op een werkplek, dan kun je deelnemen aan het traject ‘ME and Myself’ dat in onze school wordt aangeboden. Tijdens deze lesdagen focussen we op wie jij bent, wat je kunt en wat je wilt bereiken.

We duiken dieper in verschillende thema’s rondom persoonlijke ontwikkeling en combineren persoonlijke vorming met creatieve activiteiten. Ons doel is om jou te laten schitteren vanuit je échte zelf, met al je talenten en passies.

Dit traject wordt gecombineerd met een dag technische/praktische vorming (TV/PV) of een vormingsdag bij de promotor, zodat je je vaardigheden verder kunt ontwikkelen terwijl je aan jezelf werkt.


*Overeenkomst Alternerende Opleiding

Bij een tewerkstelling op de gewone arbeidsmarkt sluit je een OAO (Overeenkomst Alternerende Opleiding) af met je werkgever. Dit biedt je de mogelijkheid om een maandvergoeding te ontvangen.

Je loonberekening kan variëren, afhankelijk van je vooropleiding. Hoe meer competenties je verwerft, hoe hoger je loon zal zijn. Dit stimuleert je om jezelf te blijven ontwikkelen en waardevolle vaardigheden op te bouwen.

vooropleidingsniveaumaandvergoeding
° heeft de tweede graad van het secundair onderwijs nog niet met succes beëindigd
en zit in het eerste opleidingsjaar van de alternerende opleiding.
588,70 euro
° heeft de tweede graad van het secundair onderwijs wel met succes beëindigd
en start met een alternerende opleiding
° of heeft een eerste jaar van een alternerende opleiding met succes beëindigd
en start in een tweede opleidingsjaar van een alternerende opleiding (het kan eventueel ook om het eerste opleidingsjaar van een andere opleiding gaan)
649,60 euro
° heeft het eerste jaar van de derde graad van het secundair onderwijs met succes beëindigd
° of heeft al twee opleidingsjaren van een alternerende opleiding met succes beëindigd (het kan eventueel om verschillende opleidingen gaan).
° of heeft de kwalificatiefase van het buitengewoon secundair onderwijs (OV3) met succes beëindigd.
700,40 euro
leervergoeding OAO

Volg ons op facebook voor de laatste nieuwtjes.